Friday, December 3, 2010

#1: A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Recent picture:


With 'pose gaya' I believe I can fly...
HAHA...

15 interesting facts:

1) My parents and adik beradik panggil saya Kakcik. Sepupu saya yang seangkatan which is 25 and above juga panggil saya Kakcik.

2) Adik adik sepupu saya kebanyakkannya panggil saya Kak Ana.

3) Sedara mara dan kawan parents ada yang panggil saya Yana. Terutama Pakcik Hasan dan Makcik Wan (our ex-jiran yang paling rapat, kami anggap macam diaorang keluarga dah). Dari saya kecik sampai lani panggil saya Yana.

4) Anak buah saya panggil saya Acik. Ada satu masa anak buah saya yang sulong saja panggil saya 'Acik Bong'...Skang nak ajar diaorang panggil saya Ibu Chik. Coz, our mom ask us to change panggilan kepada Mama Long, Mama Ngah, Ibu Cha', Ibu Chik... :) ...Barula rasa 'rapat' je kan? Hehe...

5) Kawan sekolah rendah panggil saya Ana. Bila masuk sekolah menengah, saya tertarik dengan panggilan yang digunakan oleh akak saya bila memperkenalkan diri iaitu Kam. So, dari sekolah menengah ke zaman universiti saya menggelarkan diri saya Kam. Skang, kalau jumpak kawan baru lagi, saya nak kenalkan diri saya Ana semula. My BFF ask me to do that..Hehe..Dia kata nama Ana manis sikit.. HUKHUK...

6) Saya baru habis satu stage dalam pengajian sebelum gi peringkat lagi satu 'tinggi'...Cerita lebih lanjut di sini. Skang ni saya cuak nak tunggu masuk my workplace semula.. Yelah, kawan saya kata banyak kerja menanti..Hehe...

7) Dulu dari saya lahir hingga Form 3, saya dok kat Perlis. Kediaman kami di 10, Lorong 3, Taman Ira, Kangar. Saya pernah menangis masa my parents nak jual rumah tu. Yelah...Rumah tu kan meninggalkan kenangan manis buat saya.... Huwaa..Skang pun rasa nak menangis lagi....HUWAAA....

8) Dulu masa Form 3, Cikgu bagi borang suh masuk MRSM, tapi saya taknak sebab saya taknak tinggalkan Bahasa Arab..Hehe...Punyalah sayangnya saya dengan B.A kan? Skang..Hehe...Bila nak praktis balik 'kecek' loghat Arab, rasa tergeliat pulak..Hmm, apala nak jadi dengan minah sorang ni...

9) Bila masuk Form 4-5, saya berpindah sekolah ke Alor Setar. First time saya dok asrama. Sebab waktu ni 'galak' sangat nak merasa dok asrama.. Hah, rasa ko..bagi saya dok asrama ni memang agak kurang best..hehe...Maybe sebab sekolah saya ni bukan SBP..Sekolah agama harian biasa...Sebab tula bila my adik sepupu nak keluar dari SAINA sebab taknak dok asrama, saya No comment...Hehe...Yang penting, tak kira awak di mana, asalkan awak tau camna nak control diri awal...Itu yang penting...

10) Zaman Matrix saya kat Kelate.. Dekat dgn PCB tau..Best, setiap kali hujung minggu mesti saya dan kekawan berjalan kaki dari asrama ke PCB...Best sangat..Dengan angin yang sepoi sepoi bahasa, dengan suasana kampungnya..Fuhh, tak terkata....Cubalah..Tak cuba tak tahu...

11) First degree saya kat UKM-manufacturing engineering...Nak masuk UKM ni pun ada ceritanya...Dulu masa mula2 nak isi borang UPU, saya dah cakap kat diri saya kata taknak UM (sebab dekat KL-sesak plus my akak dah dok kat situ), taknak USM (sebab kampus engine dia tak sekali dengan main campus), taknak UPM (sebab waktu tu UPM ni lebih terkenal dalam area pertanian)...last2 tinggal UKM je...Waktu tu my Abang sepupu ada depan saya..Saya tanyalah dia...

Saya: Alan, rasa-rasa apa yang OK ye? acik taknak EE sebab dulu lecturer Acik kat matrix kata EE in da future tak berapa best sgt. Acik taknak CE sebab mesti ramai lelaki kan? Acik taknak jugak ME sebab mesti ramai jugak lelaki. Kalau Manu Eng. camne? Ok tak?
Alan: Hah, ok tu..Kawan Alan pun ada yang ambik..

So, apa lagi atas nasihat dia, saya pun hitamkan la Manu Eng. at UKM as my first choice...
Then, bila masuk je...Fuh..sebenarnya Manu Eng ni bawah Dept. Mech Eng jugak..Lelaki ramai jugakan...Takpela...Yang penting meme best...

12) Kerja saya dalam bidang pendidikan..Saya memang suka mengajar. Maybe darah 'pendidik' ni mengalir dari my mom kot...Dulu masa saya Darjah 2, 3 saya pernah dok dalam bilik sorang, pura-pura jadi Cikgu....Saya guna dinding as my blackboard, hujung pensel kayu as my chalk (zaman tu still guna blackboard and chalk tau...).then, saya bukak buku Darjah 1 yang lama2 punya..then, saya mengajar di depan 'murid-murid' saya..Hukhuk...Apapun, I love my job...Setakat ni..Hukhuk...Taktaula plak nanti bila dah 'habis mengaji semua'..Dengan research nya, Dengan kerja admin nya..Huhu..

13) Saya pernah jadi 'minah kilang' kejap (less than 1 year) kat Kilang buat walkie talkie kat Penang just after habis exam final year...Saya hanya sempat rehat 1 minggu je sebelum stat keje...Sesi interview dilakukan sewaktu saya tak habis study lagi....Kat kilang ni, saya ditempatkan kat RnD Dept. Memang banyak pengalaman yang menarik (suka dan duka)...Kami pakai baju berbunga2 tau..Hehe..orang lain mana ada....

14) Dulu masa tunggu result SPM, saya pernah cakap kat my mom, nak cari kerja la..My mom said.."Buat apa nak kerja, tolong Mama kat rumah dahla, Nanti mama bagi upahnya"...Hmm,actually, saya jeles dengan kawan2 waktu..ramai dah start cari pengalaman kerja. Tapi, sbg anak yang solehah kan (solehah ke?..hehe), saya ikut je cakap my mom..dia lebih mngerti apa yang terbaik buat anaknya kan?

15) Dulu, saya tak berapa gemar dengan tempat yang saya tinggal skang, Pedu...Jauh dari pekan...Yelah, dari kecik sampaila dah sek.men, saya dok kat tengah pekan..5 min je dah sampai pekan kalau kayuh beskal...Alhamdulillah, now, I love my kampung....Scenary yang cantik etc.. Maila kampung saya.... Hehe..

16) Eh..dah habis ke?...

Best jugak cabaran ni,
Anna Da Lady

2 comments:

  1. To Mr SharingInfoz, yes, bro...dulu pernh dok kat PS

    ReplyDelete

Like this entry? Silala bagi komen...Thank you

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails