Friday, September 12, 2014

Rumah sewa di Mulheim/Duisburg, Jerman

Di Jerman ni, kalau nak sewa rumah besar2, memang mahal, terutama kalau fully furnisehd...melainkan kalau sesapa nak duduk sini lama, takpela duduk rumah yang selesa sikit & rumah kosong, berbaloi dengan elaun yang dapat. Tapi elaun yang saya dapat ni cukup2 je untuk apa yang ada sekarang and simpanan untuk ber 'joli' :)

Rumah pertama yang kami duduk fully furnished tapi agak sempit. Namun ada satu yang best, sebab belakang rumah ada fruit garden..Masa musim buah ceri, dapatla kutip straight dari pokok...Masa musim buah plum dan epal pun begitu jugak...

Ni gambar saya ambil dari dalam rumah, Mr F tengah ambil buah plum. Masa ni takdela sejuk sangat, cuma berangin....



Dari dekat....

Ha..nampak tak dua basikal tu..Tulah kenderaan kedua kami selain public transport (bus dan tram)...Senang nak bergerak, tak bergantung harap sangat pada jadual bus dan tram, walaupun ia selalu tepat...

Kawan-kawan kat sini ada yang cakap, fuh, harga dua-duabasikal ni dah hampir nak sama dengan kereta second hand (tapi masuh elok)...tapi kereta kat sini belah kiri, so, tak guna kalau beli pun


Ni lah keluasan garden belakang rumah..Style rumah apartment sini jenis tengah-tengahnya ada garden..blok apartment ni dalam bentuk L / U.


Nilah salah satu pokok epalnya..


Ha..nilah belakang rumah lama kami...ada kerusi dan meja..so, kalau cuaca tak sejuk sangat, kekadang lepak belakang rumah tu


Tapi skang kami dah berpindah ke rumah baru...Baru dua minggu kami berpindah ke rumah baru, berdekatan dengan Uni dan lebih besar dari rumah dulu. Tapi rumah baru ni, kena jaga-jaga bila bab memasak..sebab dia pasang dengan fire alarm sekali..so, pastikan tingkap terbuka luas masa masak..

Dan lagi satu kekurangannya, takde pintu yang memisahkan dapur dan kawasan rehat/tidur/study/lepak...Jadi, memang tak bolehla nak memasak sambal/kari/ makanan beria-ia sangat dan menggoreng sangat :(

Jadi, sebelum kami berpindah, saya Dan Mr F berpakat nak beli satu 'gajet' tuk dapur...ala-ala Oven, tapi bukan oven...next entry saya cerita ye

Anna Da Lady


Tuesday, August 19, 2014

Pembelian barang dari Jerman dan Eropah

Setakat ni, alhamdulillah dah confirmkan dengan kawan nak kongsi kontena untuk bawak balik barang drai Jerman ke Malaysia hujung tahun ni.

So, sekarang ni, sebelum 'perut dah kedepan' dan masih dalam musim Sale, saya memang ligat membeli dan meninjau barang yang sesuai yang dipesan sanak saudara.

Setakat ni dah berjaya merembat kasut dan beg brand Tamaris yang tengah sale 50% tu, wallet Samsonite leather yang juga tengah sale.

Cuma, ada lagi beberapa barang yang masih dalam list untuk ditinjau.

So, kepada kawan-kawan yang jika ada berminat nak order barang dari sini, boleh lah 'private message' saya ye. Saya boleh semak harga di sini.

Setakat ni, barang ni memang murah dari Malaysia. Termometer brand Braun. Sangat penting terutama untuk yang ada baby.

InsyaAllah, barang ni dijangka sampai ditanah air pada bulan Januari atau Februari 2015.

Anna Da Lady

Friday, August 8, 2014

Post-Raya: Trip to Berlin

Raya kat sini biasa-biasa je. Ingatkan akan rasa sedih bila raya di perantauan buat pertama kalinya..Tapi Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan..Tiada langsung perasaan nak' sedih-sedih sperit dibayangkan...

Sampai my parents pun cakap , "Alhamdulillah, Mama dengar suara Acik happy jer" :)

So, nak cerita sikit raya yang disambut sederhana oleh kami di sini...Tiada open house...Kami panggil open air..

Yes, exactly...OPEN AIR...sebab buat kat garden...dengan setiap orang ada peranan bawa makanan dan barang-barang masing-masing...Tapi, siap ada BBQ satay yang dibakar oleh adik-adik di sini...

So, lepas je sambut raya Isnin tu, rutin kami macam biasa...pergi ofis, sambung apa yang patut...Tapi mood nak bercuti tu ada, sebab ramai kat ofis tengah bercuti musim summer ni...Tambah-tambah musim budak cuti sekolah..So, lenggang je rasanya...

Then, suddenly, got an invitation from Mr F friend, call as Andreas..Dia ajak kitaorang gi bercuti di Berlin...Hotel semua dia akan uruskan..Cuma, kitaorang kena uruskan hal pengangkutan pergi dan balik je...

Mr F survey pengangkutan yang ada dari Duisburg ke Berlin...ada 2 options:
1) Naik ICE sebab paling cepat sampai 2 jam lebih kurang, tapi disebabkan last minute baru nak beli, harga tiket dah mahal.
2) last option, naik bas..kami beli tiket online, serendah 17 Euro untuk sorang pergi sahaja...Tapi makan masa hampir 8 jam...Tapi terpaksala, janji sampai Berlin...

So, sampai je stesen bas kat Berlin, kami tunggu dalam 1 jam, then, Andreas and his wife, Anker pun sampai...

Saya baru tahu dari Mr F rumah diaoarng sebenarnya jauh jugak, lebih kurang 100 km nak ke Berlin..Tapi Andreas ajak datang Berlin dulu untuk first trip ni, nak tunjukkan big city and bandar utama di Jerman ni...

Alhamdulillah, segalanya telah dirancang dengan baik oleh Andreas dan wife nya, walaupun kekadang ada masalah 'komunikasi'....English-Jerman :) Tapi, segalanya ok.

Andreas tempah hotel Hansablick, agak dekat dengan Berlin city di Flotowstrasse 6...Near to Tiergarten (animal park)...

So, after je check in dalam pukul 6 petang ni, kami solat dulu...Yang bagusnya Andreas siap tanya kami macam mana jadual solat kami...Takpe ke sebab dia dah terlambat ambil kami... :)

Then, lepas tu terus kami cari dinner..Makan makanan Thai, sebab Andreas cakap Mr F ada bagitahu last time yang saya ni masih rindu masakan Asia..Senyum je saya bila dengar diaorang cakap macam tu :)

So, after makan, suasana pun hampir dah gelap, tapi sempat tengok pusing-pusing dari dalam kereta suasana di Berlin city ketika nak malam...Cantik :) and bersih

Keesokan paginya, Andreas dan Anker belanja kami naik 'ship'..tour 3 jam pusing Berlin ikut aliran sungai..So, boleh tengok historical building  dan tempat-tempat menarik dari atas kapal...Satu kepala 21 Euro sebab ambil sebelah pagi, starting 10 am..Kalau ambil sebelah tengahari less 2 Euro=19 Euro/head...

Then, saya dan Mr F tempah headphone untuk dengar audio dalam English..so kena bayar tambah 3 Euro/head...

Alhamdulillah, cuaca ok...walaupun ada 'burn' sikit..Tapi, sangat menarik pengalaman ni....

Lepas tu, balik berehat di hotel kejap untuk solat, then, petang tu kami bersiar-siar di Berlin city...Mula-mula Andreas ajak naik bas pusing Berlin..Tapi Mr F kata better kita jalan kaki je senang...

And, betul pun! Lebih selesa and banyak benda kita boleh jumpa.....Bagus Andreas ni...Segala cerita sejarah dia cerita kat kitaorang :)

Malam tu, kawan kepada kawan kita orang, orang Malaysia datang berjumpa kami di Hotel..Dia bawa kami makan di Restoran orang Arab sekitar jalan Tumstrasse...Dapatla makan ayam ala-ala KFC :)

And yang paling best, kawan ni bagi kuah rojak dll yang sememangnya telah diidamkan sekian lama oleh saya..Alhamdulllah :)

So far, Alhamdulillah, trip ni sangat memuaskan hati...Lepas ni, Andreas dan wife beliau ajak pergi tempat parent diaorang pulak di Rostock, dekat dengan laut...

Tak sabar rasanya nak pergi laut ni :)
Anna Da Lady





Thursday, July 24, 2014

Mood raya ye semua?

Walaupun macam-macam berita yang menyedihkan, namun as usual penghujung Ramadhan mesti mood kebanyakan orang akan 'lain macam' sikit...

Contohnya:
1) Mengadap kerja pun tak pulun macam biasa
2) Dok 'usha' resepi-resepi kuih/kek yang boleh buat untuk raya
3) Asyik fikir apa yang kurang nak sambut raya ni, baju raya, kasut raya, tudung raya, kuih raya
4) Pergi tukar duit cepat-cepat di Bank...Amik sampul raya, masukkan duit raya siap-siap
5) Fikir "bilalah aku nak balik kampong ni..."

Ha, gitulah ceritanya...Terutamanya anak-anak di perantauan (dalam Malaysia)

Kalau jauh dari Malaysia ni, hanya menghitung hari nak call mak, ayah & keluarga kat kampong, wish selamat hari raya :(

Rindu masak lodeh Mama, ketupat Mama, rendang Mama nanti,
Anna Da Lady

Tuesday, July 22, 2014

Kacang dhal & Kentang masak kuning style mamak

Semalam berbuka nasi tomato, sebab teringin nak makan bersama ayam masak merah. Saya ni bukan expert bab memasak, so google resepi yang ada dalam mana-mana blog.

And lately ni, suka sangat makan nasi yang berperisa, nasi putih macam tak lalu nak telan je. Tapi, Mr F dah bagi pesanan "No more nasi-nasi berempah ni..."

Nampaknya lepas ni, kena masak nasi putih atau ganti dengan yang lain la...Roti paratha ka...

Semalam juga, pergi kedai Asiamarkt. Kedai baru, ownernya Indian. Mr F la ni yang jumpak kedai ni masa dia berbasikal tempoh hari pergi Duisburg City...

So, dapatla apa yang diinginkan..Kacang dhal...tapi, baru tau rupanya macam-macam jenis kacang dhal yang ada..Selama duduk kat Malaysia ni, tak pernah pun try nak masak guna kacang dhal..bila kat sini je teringin nak buat kuah dalca la, vadai la..

Lepas tu, Mr F mentioned semalam, "Cuba Ayang google resepi macam mana nak masak kentang macam yang kita selalu makan dengan roti kat kedai mamak tu"

Ayoo...nama pun taktau...Tapi, tryla resepi yang available harini.

Anna Da Lady

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails