Sunday, December 21, 2014

Terkenang kebun kecil kami di Malaysia

Kelmarin dulu, saya godek album lama..Ternampak gambar-gambar semasa saya dan Mr F gigih mengusahakan kebun kami di belakang rumah. Rindunya tengok suasana tu, hanya Allah yang tahu...

Memang waktu semangat tengah membara tu, memang Mr F la yang paling nampak seronok sekali, bertukang, korek lubang, tanam dan semai semua dari titik peluh tangannya sendiri...Saya hanya assistant belakang tabir je :) Tapi, itulah salah satu aktiviti berdua yang paling manis sekali :)

Tetiba esok paginya, saya tersedar...Saya bermimpikan kebun kecil kami itu...Rasa sayu je..Taktaula camne keadaan semua pokok-pokok itu...Pokok cili ungu, pokok terung, pokok terung, rosemary, basil, oregano, serai, pokok pisang....Hmm...

Mr F cakap semalam kat saya.."Ayang kalau semua tu dah layu masa kita balik nanti, takpe..nanti kita semai lain..kita cari biji benih lain yang lebih elok kali ni...."

Tapi bagi saya..."Hmm, nak menunggu hasilnya tu yang lama.."

Mengimbas penat lelah yang lalu .....











Harap-harap semua pokok ok ye,
Anna Da Lady

Saturday, December 20, 2014

Resepi meatball homemade : sekadar perkongsian

Minggu ni, memang minggu pasta. Gara-gara Mr F suka menilik rempah/rencah segera dan rangkaian jenis pasta kat supermarket.

Kalau duduk kat Eropah ni, memang makanan utama adalah roti dan pasta. Cuma kalau nak makan pasta kat kedai tu, kadang-kadang sudah nak jumpa dan mungkin diragui 'kesuciannya', sebab walaupun pasta tu takde guna 'benda basah yang haram-e.g: pork, daging yang tidak halal', tetapi tau jelah diaorang suka letak wine dan seumpamanya untuk menambahkan rasa :)..Kalau jumpa pun, mesti mahal dan tak menepati citarasa.

So, solusinya, mestilah buat sendiri atau beli je rempah/rencah segera dari supermarket. Tapi yang penting kena baca ingredient nya dulu...Macam baru-baru ni, kami main rembat je dua kotak rempah segera untuk pasta. Tengok-tengok balik, Mr F baru sedar nak check ingredientsnya..tu pun masa pasta sudah di boilkan, dan bawang telah ditumis..Sekali tengok....

Mr F: Ayang, kat kotak sos carbonara funghi ni ada tulis red wine la.
Saya: Yeke Abang? Aik..Abang tak check dulu ke tadi?

Mr F: Abang ingat dia ok macam sos mozarella yang selalu kita beli tu...Hm...Cuba Ayang 'gugel' tengok hukum pasal red wine ni...
Saya: (sambil mencari) Memang tak bolehla Abang...

Mr F: Okla, jom kita tukar esok....

Alhamdulillah, memang tiada masalah untuk tukar 2 kotak rempah ni. Kami ganti dengan sos mozarella yang selalu kami guna dan InsyaAllah, tiada bahan-bahan yang was-was.

So, berbalik kepada topik utama...

Pada hari pertama, kami makan pasta dengan sos mozarella kosong. Sedap! Hari berikutnya, kami letak udang dan cendawan dalam tu. Super sedap! Hari berikutnya lagi, saya cakap kat Mr F, saya teringin nak beli daging kisar, sebab dah lama tak buat meatball...Maka, hari berikutnya, makan pasta dengan sos mozarella meatball dan cendawan. Extra super sedap dan entahla berapa kalorinya :)

Tapi kali ni, meatball, saya buat resepi lain sikit, sebab Mr F 'minta' saya ubah sikit cara adunannya. Dia nak style Italian, katanya..Taknak style mudah-mudah ni, yang mana kalau sebelum ni saya just mixkan daging kisar dengan bawang putih, tepung sikit, blackpepper and garam...

Tapi kali ni, hasil pencarian di You Tube, saya jumpa satu resepi yang lain sikit. Mari kita tengok:

Italian meatball

1 pound beef (about 500 grams)
1 cup breadcrumbs
1 tbsp dried parsley (saya ganti dengan oregano dan sedikit rosemary, sebab saya selalu simpan stok dried oregano and rosemary since dari Malysia lagi untuk sebarang perapan daging/ayam)
1 tbsp grated parmesan cheese (saya tak ada, so, kalau ada mesti lagi sedapkan sebab cheese nya!)
1 tsp black pepper
1 tsp garlic powder
1 egg (whisk)

- mix all ingredients.
- roll to ball (ikut suka besar mana)
- sejukkan dahulu dalam peti ais before menggoreng. Kalau taknak sejukkan, goreng terus pun boleh

Nota:
1) Perasan tak dalam resepi asal ni takde letak garam. Mr F kata sebab parmesan cheese tu dah masin, maka garam tak diperlukan. Tapi, sebab saya takde parmesan cheese, saya letak garam secukup rasa (dalam 3 tsp gitu)
2) breadcrumbs saya buat sendiri, saya bakar roti putih dalam AirFryer selama 5 minit, and blend kan dalam dry mixer sehingga hancur. Saya ada juga tengok source lain, breadcrumbs ni boleh ganti dengan tortilla chip, cream crackers (jamie Oliver)..so, ikut kita nak adjust camne... :)

Apapun yang penting, memang sedap dan boleh cuba lagi...Untuk 1 kg daging kisar, saya boleh dapat dalam 50 biji meatball saiz sederhana kecil. So, memang tahanla untuk beberapa kali makan berdua :)

yang ni pasta meatball untuk Mr F

yang ni pasta meatball untuk saya


Yang mana boleh jimat, kita jimatkan,
Anna Da Lady

Tuesday, December 16, 2014

Tips penjagaan bayi dan ibu: Counting weeks...days..hours..minutes..seconds

Ha..baru la nampak 'muka' si pemunya blog ini..Ini pun mula menonjolkan diri, gara-gara Mr F 'ugut', taknak dah buka blog Ayang, sebab Ayang tak update..BORING, katanya!

Wah, rajinnya Mr F ni sekodeng :) Dia kata lagi, boringla blog Ayang ni...Tak letak gambaq...

Iyela, Mr F...Saya ni bukan rajin nak mentransfer gambaq...Not in the right phase and mood to betul- betul fokus menulis dalam blog...

Okla..setelah lama menyepi, Alhamdulillah, saya dalam fasa menghitung minggu (belum hari lagi) untuk menyambut 'khalifah' baru ke muka bumi ini. Moga-moga semuanya selamat. Kawan-kawan doakan ye!

Tadi tengahari (masa sini) baru jumpak Dr. Alhamdulillah, semuanya Okay...

Dan saya mula menyiapkan diri dengan ilmu pengetahuan untuk penjagaan bayi dan diri sendiri selepas ini..Tapi, takdakla setiap hari cari info dan korek ilmu ni. Bila rasa tertanya-tanya and confuse, baru 'google' or tanya kawan-kawan, kakak-kakak pasal hal berkenaan..

Contohnya, yang selalu 'pop' dalam kepala:

1) Macam mana nak banyakkan susu?
2) Macam mana nak elakkan bayi terkena demam kuning?
3) Macam mana nak simpan susu ibu?

Dan yang paling selalu keluar dalam kepala:

- Macam mana cara nak meneran????? Huhu...yang ni yang paling cuak sebenarnya :)

So, beberapa kajian telah dibuat untuk menjawab keempat-empat soalan yang selalu dok 'putar' dalam kepala ni...

Nanti saya tulis apa yang saya baca dan dapat tahu daripada orang sekeliling

Till then,
Anna Da Lady

Sunday, November 9, 2014

Dari Jerman ke UK - bahagian 2

Alhamdulillah, check in dari Jerman tiada masalah, dan flight memang on-time sampai ke airport London Stansted.

Bila sampai di sini, kami rasa lain sikit, sebab kat Jerman dah biasa 'terpaksa' melayan bahasa Jerman dengan signboardnya, dengan pertuturan dengan orangnya..Kat sini, kekadang terkeluar jugak 'ayat' Jerman :)

Sampai di airport, dengan masing-masing muka 'nampak keletihan' berpusing-pusing kami dalam kawasan airport sebab nak mencari duit pound. Nak tukar dari Euro ke Pound sterling di money changers lagi mahal dari guna ATM. Kami tukarla juga di ATM, sebagai bekalan nak guna untuk apa-apa nanti.

Untuk sampai di kota London dari airport, ada macam-macam jenis pengangkutan boleh digunakan...train laju, bas, teksi dan kereta sewa...

Tapi buat masa ni, kami ambik bas je dengan bayaran 15 Pound dua hala (sebab lagi satu hala, nak amik kereta sewa di airport untuk keeesokan harinya). Nama bas nya apa ntah, tapi berakhir dengan "...vision". Bas ni yang paling murah dan agak cepat untuk sampai ke Liverpool Street.

Basnya memang agak selesa dan on-time, tak payah tunggu beratur lama-lama (mungkin masa kami beli tiket, memang dah time nya kot )

Sambung nanti,
Anna Da Lady

Saturday, November 8, 2014

Dari Jerman ke UK - bahagian 1

Ahamdulillah, dapat juga menjejakkan kai ke negara jiran Jerman,UK dengan menaiki Ryanair,penerbangan tambang murah di Eropah seperti AirAsia-tapi yang bagusnya takde langsung delay :)

Kami memulakan perjalanan dari rumah ke airport Dusseldorf Weeze dengan mengambil public transport. Walaupun flightnya pukul 7 pagi esoknya, tetapi disebabkan dekat sini kami bergantung harap kepada public transport dan ingin 'menjimatkan' duit belanja pengangkutan (untuk kami berdua as students Uni, pengangkutan awam adalah FREE sepanjang kawasan NRW), terpaksalah kami bergerak seawal pukul 9.45 malam dari rumah.

Tetapi yang lebih memenatkan, petang sebelum kami bertolak kami ada kelas bahasa Jerman di kawasan Essen, di mana kami perlu ambil 1 jam waktu perjalanan (tunggu dan naik train & bus dari Uni di Essen ke rumah). Memang agak bergegas, tapi Alhamdulillah baju-bajan semua sudah disediakan dan masuk dalam 1 cabin baggage dan 1 bagpack.

Ikut perancangan kami, sepatutnya sepanjang perjalanan ke airport tiada sebarang tiket yang kami beli..Tapi mungkin ada hikmah di sebalik semuanya...Terpaksa juga kami membayar satu teksi untuk kami dan satu lagi famili (jumlah:5 orang-4 dewasa dan 1 kanak-kanak) dengan bayaran 13 Euro sehala. Sebab 'leader' tunjuk jalan tertidur :) penat agaknya kawan tu....

Tapi, takpe..dapat jugak kami sampai di airport dalam pukul 12 tengah malam gitu. Memang ada je orang 'bermalam' di kawasan airport. Dapat jugak kami 2 port yang sesuai untuk meluruskan diri dan berbaring di atas kerusi yang disediakan. Dengan ada yang pakai kotnya, ada yang pakai selimut, sebab agak sejuk juga kawasan airport ni...

Alhamdulillah, dapatlah jugak merehatkan diri mata dan minda sebentar waaupun takdela seselesa mana beralaskan kerusi :)

Dan yang paling penting, ada ruang untuk kami bersolat di bawah tangga airport (agak terpencil) untuk kami bersolat subuh.

Nanti sambung cerita balik ye,
Anna Da Lady


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails