Sunday, November 9, 2014

Dari Jerman ke UK - bahagian 2

Alhamdulillah, check in dari Jerman tiada masalah, dan flight memang on-time sampai ke airport London Stansted.

Bila sampai di sini, kami rasa lain sikit, sebab kat Jerman dah biasa 'terpaksa' melayan bahasa Jerman dengan signboardnya, dengan pertuturan dengan orangnya..Kat sini, kekadang terkeluar jugak 'ayat' Jerman :)

Sampai di airport, dengan masing-masing muka 'nampak keletihan' berpusing-pusing kami dalam kawasan airport sebab nak mencari duit pound. Nak tukar dari Euro ke Pound sterling di money changers lagi mahal dari guna ATM. Kami tukarla juga di ATM, sebagai bekalan nak guna untuk apa-apa nanti.

Untuk sampai di kota London dari airport, ada macam-macam jenis pengangkutan boleh digunakan...train laju, bas, teksi dan kereta sewa...

Tapi buat masa ni, kami ambik bas je dengan bayaran 15 Pound dua hala (sebab lagi satu hala, nak amik kereta sewa di airport untuk keeesokan harinya). Nama bas nya apa ntah, tapi berakhir dengan "...vision". Bas ni yang paling murah dan agak cepat untuk sampai ke Liverpool Street.

Basnya memang agak selesa dan on-time, tak payah tunggu beratur lama-lama (mungkin masa kami beli tiket, memang dah time nya kot )

Sambung nanti,
Anna Da Lady

Saturday, November 8, 2014

Dari Jerman ke UK - bahagian 1

Ahamdulillah, dapat juga menjejakkan kai ke negara jiran Jerman,UK dengan menaiki Ryanair,penerbangan tambang murah di Eropah seperti AirAsia-tapi yang bagusnya takde langsung delay :)

Kami memulakan perjalanan dari rumah ke airport Dusseldorf Weeze dengan mengambil public transport. Walaupun flightnya pukul 7 pagi esoknya, tetapi disebabkan dekat sini kami bergantung harap kepada public transport dan ingin 'menjimatkan' duit belanja pengangkutan (untuk kami berdua as students Uni, pengangkutan awam adalah FREE sepanjang kawasan NRW), terpaksalah kami bergerak seawal pukul 9.45 malam dari rumah.

Tetapi yang lebih memenatkan, petang sebelum kami bertolak kami ada kelas bahasa Jerman di kawasan Essen, di mana kami perlu ambil 1 jam waktu perjalanan (tunggu dan naik train & bus dari Uni di Essen ke rumah). Memang agak bergegas, tapi Alhamdulillah baju-bajan semua sudah disediakan dan masuk dalam 1 cabin baggage dan 1 bagpack.

Ikut perancangan kami, sepatutnya sepanjang perjalanan ke airport tiada sebarang tiket yang kami beli..Tapi mungkin ada hikmah di sebalik semuanya...Terpaksa juga kami membayar satu teksi untuk kami dan satu lagi famili (jumlah:5 orang-4 dewasa dan 1 kanak-kanak) dengan bayaran 13 Euro sehala. Sebab 'leader' tunjuk jalan tertidur :) penat agaknya kawan tu....

Tapi, takpe..dapat jugak kami sampai di airport dalam pukul 12 tengah malam gitu. Memang ada je orang 'bermalam' di kawasan airport. Dapat jugak kami 2 port yang sesuai untuk meluruskan diri dan berbaring di atas kerusi yang disediakan. Dengan ada yang pakai kotnya, ada yang pakai selimut, sebab agak sejuk juga kawasan airport ni...

Alhamdulillah, dapatlah jugak merehatkan diri mata dan minda sebentar waaupun takdela seselesa mana beralaskan kerusi :)

Dan yang paling penting, ada ruang untuk kami bersolat di bawah tangga airport (agak terpencil) untuk kami bersolat subuh.

Nanti sambung cerita balik ye,
Anna Da Lady


Wednesday, October 29, 2014

And the journey begins

" A journey of a thousand miles begins with a single step "

Alhamdulillah, betul kata orang...Bila kita betul-betul buat aim sesuatu, InsyaAllah dengan izin Allah, akan kita dapat buat jugak, walaupun ada je dugaan melanda.

Macam untuk kes saya, saya 'aim' nak hantar 2 review papers kepada Prof untuk disemak sebelum terbang ke negara sebelah untuk bercuti bersama satu famili kat sini selama 5 hari 4 malam. Kami plan nak pusing-pusing London, ziarah kawan-kawan kat Notts, Sheffield dan Oxford, lawat tempat menarik sepanjang jalan Notts ke Manchester. 

InsyaAllah, perjalanan kami akan bermula pada lewat malam ini dan flight pada pukul 7 pagi keesokan harinya. Kami terpaksa ambil public transport awal ke airport disebabkan kemudahan yang terhad di awal pagi. Terpaksala, gambe je la labu!

Dan Alhamdulillah, tadi dah berjaya pass kan kepada Prof review paper kedua untuk disemak walaupun tahu ada kekurangannya. Takpe, kita tunggu apa komen Prof :)

Namun, ada jugak yang tak berjaya dicapai, nak set experiment yang sebenar. Tapi, itulah...ada yang kita boleh capai, ada yang makan masa..Tapi, InsyaAllah bila kita yakin kepada Nya, ia akan berhasil...

Kata-kata semangat untuk hari ini,
Anna Da Lady

Friday, October 24, 2014

Bila di negara orang: Mengandung (Trimesters), pengambilan air gula

Hari Isnin lepas, setiap hujung bulan, mesti ada check up dengan Dr tentang kondisi ketika mengandung. Alhamdulillah, kini dah masuk usia ke 6 bulan. Jadi bermakna, sudah hampir 4 kali bertemu dengan Dr. Saya bertemu Dr agak lewat disebabkan perlukan kelulusan Insurans di sini dahulu.

Pertemuan kali ini, saya diminta minum air gula. Ada kawan saya bagi nasihat, kalau boleh elakkan ambil ujian ni, dan tukar dengan ujian lain, tapi kami terima je apa yang Dr cadangkan berdasarkan pandangan rakan-rakan di sini yang lain.

Memang betul kata kawan-kawan, air gula ni minum banyak-banyak memang muak...Nasib baik dia ada tambah perisa lemon. Jadi, ok la sikit...

Lepas tu, bagi masa 1 jam sebelum ambil darah selepas minum air gula. Sambil nak tunggu ambil darah, Nurse pasangkan EKG untuk rekod heart beat baby. Aktif je baby dalam kandungan saya ni. Alhamdulillah.

Dr dah suggestkan midwife untuk ajarkan cara-cara breastfeed dll, di mana saya perlu hadir pada 2 minggu lagi. Harap-harap dapatla midwife ni bercakap 'omputih', kalau tak, susahla kami nak berinteraksi.

Masa berjumpa dengan Dr, Dr kata semuanya ok, cuma baby dalam keadaan songsang...Tapi, saya tak gelisah lagi, sebab kakak saya pernah mengalami situasi yang sama, dan InsyaAllah baby akan bergerak ke keadaan yang normal. Hopefully, begitulah....

Apapun, yang penting baby sihat..Itu pun dah cukup gembira..Dan paling happy, bila Dr bagi peluang tengok dan rakam keadaan muka baby dalam 3D...Mr F cakap baby ni macam muka dia :) Okla..comei kot kalau ikut muka dia :)

Tapi, kelmarin, dapat surat dari Klinik Dr ni kata saya kekurangan iron..Maka Dr prescribed ubat Tardiferon untuk menambahkan khasiat. Dekat sini, sistem pemberian ubat memang lain sikit dari Malaysia. Kita just jumpa Dr untuk rawatan/nasihat, kemudian, Dr akan bagi senarai ubat yang pelu kita beli. Kita pergi Farmasi untuk cari. :)

Patutla, kebelakangan ni, saya rasa cepat penat jek...Kurang khasiat rupanya :)

Apapun, moga semuanya sempurna dan berjalan lancar..kepada kawan-kawan yang sudi baca coretan saya ni, tolong doakan saya, baby in da tummy dan Mr F di sini ye.

Thank you,
Anna Da Lady


Wednesday, October 22, 2014

Fatigue, drowsiness and sleepiness

Ok. Saya mengaku saya sangat penat kebelakangan. Tidur memang banyak, tapi tak berkualiti. :(

Ok, lupakan hal fatigue..hal drowsiness...hal sleepiness..ini semua gara-gara terbawa-bawa pasal research ke sini...

Sepanjang tak menulis dalam blog, macam-macam hal berlaku di sekelililng..Tapi, apapun Alhamdulillah, segalanya masih boleh dikawal, masih boeh diterima dengan senyuman dan penuh kesyukuran :) Yang penting, ditemani orang tersayang yang mengambil berat tentang diri kita.

So sepanjang lama senyap dari menulis ni, meh saya kongsi satu lagu yang boleh menenagkan hati..Dengar lagu ni masa berjalan-jalan dengan Mr F di satu pekan kecik..Pemain jalanan mainkan lagu ni guna instrumen beliau..Tak ingat apa...Samada biola ka, gitar ka..


atau dari you tube: The godfather


Enjoy,
Anna Da Lady

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails