Wednesday, October 29, 2014

And the journey begins

" A journey of a thousand miles begins with a single step "

Alhamdulillah, betul kata orang...Bila kita betul-betul buat aim sesuatu, InsyaAllah dengan izin Allah, akan kita dapat buat jugak, walaupun ada je dugaan melanda.

Macam untuk kes saya, saya 'aim' nak hantar 2 review papers kepada Prof untuk disemak sebelum terbang ke negara sebelah untuk bercuti bersama satu famili kat sini selama 5 hari 4 malam. Kami plan nak pusing-pusing London, ziarah kawan-kawan kat Notts, Sheffield dan Oxford, lawat tempat menarik sepanjang jalan Notts ke Manchester. 

InsyaAllah, perjalanan kami akan bermula pada lewat malam ini dan flight pada pukul 7 pagi keesokan harinya. Kami terpaksa ambil public transport awal ke airport disebabkan kemudahan yang terhad di awal pagi. Terpaksala, gambe je la labu!

Dan Alhamdulillah, tadi dah berjaya pass kan kepada Prof review paper kedua untuk disemak walaupun tahu ada kekurangannya. Takpe, kita tunggu apa komen Prof :)

Namun, ada jugak yang tak berjaya dicapai, nak set experiment yang sebenar. Tapi, itulah...ada yang kita boleh capai, ada yang makan masa..Tapi, InsyaAllah bila kita yakin kepada Nya, ia akan berhasil...

Kata-kata semangat untuk hari ini,
Anna Da Lady

Friday, October 24, 2014

Bila di negara orang: Mengandung (Trimesters), pengambilan air gula

Hari Isnin lepas, setiap hujung bulan, mesti ada check up dengan Dr tentang kondisi ketika mengandung. Alhamdulillah, kini dah masuk usia ke 6 bulan. Jadi bermakna, sudah hampir 4 kali bertemu dengan Dr. Saya bertemu Dr agak lewat disebabkan perlukan kelulusan Insurans di sini dahulu.

Pertemuan kali ini, saya diminta minum air gula. Ada kawan saya bagi nasihat, kalau boleh elakkan ambil ujian ni, dan tukar dengan ujian lain, tapi kami terima je apa yang Dr cadangkan berdasarkan pandangan rakan-rakan di sini yang lain.

Memang betul kata kawan-kawan, air gula ni minum banyak-banyak memang muak...Nasib baik dia ada tambah perisa lemon. Jadi, ok la sikit...

Lepas tu, bagi masa 1 jam sebelum ambil darah selepas minum air gula. Sambil nak tunggu ambil darah, Nurse pasangkan EKG untuk rekod heart beat baby. Aktif je baby dalam kandungan saya ni. Alhamdulillah.

Dr dah suggestkan midwife untuk ajarkan cara-cara breastfeed dll, di mana saya perlu hadir pada 2 minggu lagi. Harap-harap dapatla midwife ni bercakap 'omputih', kalau tak, susahla kami nak berinteraksi.

Masa berjumpa dengan Dr, Dr kata semuanya ok, cuma baby dalam keadaan songsang...Tapi, saya tak gelisah lagi, sebab kakak saya pernah mengalami situasi yang sama, dan InsyaAllah baby akan bergerak ke keadaan yang normal. Hopefully, begitulah....

Apapun, yang penting baby sihat..Itu pun dah cukup gembira..Dan paling happy, bila Dr bagi peluang tengok dan rakam keadaan muka baby dalam 3D...Mr F cakap baby ni macam muka dia :) Okla..comei kot kalau ikut muka dia :)

Tapi, kelmarin, dapat surat dari Klinik Dr ni kata saya kekurangan iron..Maka Dr prescribed ubat Tardiferon untuk menambahkan khasiat. Dekat sini, sistem pemberian ubat memang lain sikit dari Malaysia. Kita just jumpa Dr untuk rawatan/nasihat, kemudian, Dr akan bagi senarai ubat yang pelu kita beli. Kita pergi Farmasi untuk cari. :)

Patutla, kebelakangan ni, saya rasa cepat penat jek...Kurang khasiat rupanya :)

Apapun, moga semuanya sempurna dan berjalan lancar..kepada kawan-kawan yang sudi baca coretan saya ni, tolong doakan saya, baby in da tummy dan Mr F di sini ye.

Thank you,
Anna Da Lady


Wednesday, October 22, 2014

Fatigue, drowsiness and sleepiness

Ok. Saya mengaku saya sangat penat kebelakangan. Tidur memang banyak, tapi tak berkualiti. :(

Ok, lupakan hal fatigue..hal drowsiness...hal sleepiness..ini semua gara-gara terbawa-bawa pasal research ke sini...

Sepanjang tak menulis dalam blog, macam-macam hal berlaku di sekelililng..Tapi, apapun Alhamdulillah, segalanya masih boleh dikawal, masih boeh diterima dengan senyuman dan penuh kesyukuran :) Yang penting, ditemani orang tersayang yang mengambil berat tentang diri kita.

So sepanjang lama senyap dari menulis ni, meh saya kongsi satu lagu yang boleh menenagkan hati..Dengar lagu ni masa berjalan-jalan dengan Mr F di satu pekan kecik..Pemain jalanan mainkan lagu ni guna instrumen beliau..Tak ingat apa...Samada biola ka, gitar ka..


atau dari you tube: The godfather


Enjoy,
Anna Da Lady

Wednesday, October 8, 2014

Hantu SALE: H&M and C&A, Germany

Huwaaa...2 minggu berturut-turut setiap kali keluar gi H&M and C&A atau ngadap komputer depan online website, confirm tangan ni gatal nak 'grab' OR 'click'...Speseli yang tengah sale 50%..

Habislah, Mr F bising lepas ni...

Dah dah...Lepas ni kena simpan duit tabung nak hi jalan-jalan kat London pulak :(

Lepas tu, nak sambut 'orang baru' pulak..Memang la lagi kena berhati-hati dalam berbelanja

Anna Da Lady


Tuesday, September 30, 2014

Kawan baik susah dicari

Alhamdulillah, di dalam fasa tengah 'berhempas-pulas' dengan macam-macam ni (study, social life, family matter, pregnancy) di negara orang, dikelilingi kawan-kawan yang dianggap macam sedara sendiri adalah satu NIKMAT yang Allah bagi...

Tak kira lah kawan tu kat sini ke, back in my home country ke, semuanya bersedia mendengar keluh-kesah diri kita ni....

Buat masa sekarang, yang paling terasa sekali adalah bab makanan :) Teringin je nak makan benda tu benda ni..Tapi kalau nak buat, alahai! bercinta jugak kot...dengan bau nyer..dengn bahannya nak kena cari

Kalau kat sini, ex-jiran yang selalu tolong buatkan kalau kita nak apa-apa :) Tengok tu, saya nak minta pun tak malu..sebab kami sama-sama tolong apa yang boleh :)

Kalau kat Malaysia, minta tolong kawan-kawan kirimkan apa yang boleh eg: sambal ready made, kerepek etc...semua tolong usaha carikan dan tolong pass kepada kawan yang nak datang sini..

Memang satu nikmat,
Anna Da Lady

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails