Thursday, July 24, 2014

Mood raya ye semua?

Walaupun macam-macam berita yang menyedihkan, namun as usual penghujung Ramadhan mesti mood kebanyakan orang akan 'lain macam' sikit...

Contohnya:
1) Mengadap kerja pun tak pulun macam biasa
2) Dok 'usha' resepi-resepi kuih/kek yang boleh buat untuk raya
3) Asyik fikir apa yang kurang nak sambut raya ni, baju raya, kasut raya, tudung raya, kuih raya
4) Pergi tukar duit cepat-cepat di Bank...Amik sampul raya, masukkan duit raya siap-siap
5) Fikir "bilalah aku nak balik kampong ni..."

Ha, gitulah ceritanya...Terutamanya anak-anak di perantauan (dalam Malaysia)

Kalau jauh dari Malaysia ni, hanya menghitung hari nak call mak, ayah & keluarga kat kampong, wish selamat hari raya :(

Rindu masak lodeh Mama, ketupat Mama, rendang Mama nanti,
Anna Da Lady

Tuesday, July 22, 2014

Kacang dhal & Kentang masak kuning style mamak

Semalam berbuka nasi tomato, sebab teringin nak makan bersama ayam masak merah. Saya ni bukan expert bab memasak, so google resepi yang ada dalam mana-mana blog.

And lately ni, suka sangat makan nasi yang berperisa, nasi putih macam tak lalu nak telan je. Tapi, Mr F dah bagi pesanan "No more nasi-nasi berempah ni..."

Nampaknya lepas ni, kena masak nasi putih atau ganti dengan yang lain la...Roti paratha ka...

Semalam juga, pergi kedai Asiamarkt. Kedai baru, ownernya Indian. Mr F la ni yang jumpak kedai ni masa dia berbasikal tempoh hari pergi Duisburg City...

So, dapatla apa yang diinginkan..Kacang dhal...tapi, baru tau rupanya macam-macam jenis kacang dhal yang ada..Selama duduk kat Malaysia ni, tak pernah pun try nak masak guna kacang dhal..bila kat sini je teringin nak buat kuah dalca la, vadai la..

Lepas tu, Mr F mentioned semalam, "Cuba Ayang google resepi macam mana nak masak kentang macam yang kita selalu makan dengan roti kat kedai mamak tu"

Ayoo...nama pun taktau...Tapi, tryla resepi yang available harini.

Anna Da Lady

Tuesday, July 15, 2014

Iftar di negara orang

Alhamdulillah, sudah masuk 2 minggu lebih berpuasa di sini - Jerman. Walaupun dalam keadaan yang 'tidak berapa stabil', puasa tetap berjalan seperti biasa...

Walaupun dikatakan di sini sudah masuk musim 'summer', tapi tak macam summer sangat pun :) Ada hari hujan, ada hari sejuk sangat, ada hari panas. Tapi panas nya pun takdela macam kat Malaysia.

So, ada hikmahnya walaupun dalam keadaan kesihatan diri yang tidak berapa stabil ni, cuaca sangat mendamaikan :)

Berkaitan menu berbuka puasa, memang setiap hari kena la masak. Dan yang bestnya, di apartment yang kami sewa ni, ada satu famili dari Malaysia. So, ada masa, kami akan bertukar hidangan. Dan, sudah 3 kali kami berbukan di rumah mereka bersama dengan sebahagian 'adik'adik' dari Malaysia di tempat mereka.

Kami tak boleh invite orang berbuka puasa di rumah kami, sebab rumah kami kecik jek :) Macam keluasan bilik hotel tu...Tapi lengkapla dengan facilities-memasak nya etc.

Dan bila rasa nak makan kuih yang memang tak pernah buat semasa berada di Malaysia, kena la mengadap internet cari resepi.

Masa minggu pertama puasa, buat la kuih seri muka and pulut makan dengan serunding ikan...Walaupun kuih tu nampak tak berseri, tapi rasa tetap ada...Memang mencabar betul...Dapat jamu jugak adik-adik tu masa diaorang datang berbuka puasa kat rumah jiran...

Lepas tu, buat kuih keria bersira, tapi kat sini susah nak jumpa ubi keledek, so tukar dengan ubi kentang...

Then, buat pula bubur kacang hijau, bubur sagu...

Mr F selalu tegur, tak payahla buat kuih-kuih tu, manis jek..tak elok tuk kesihatan..Tapi, nak buat camne...mengidam kot nak makan kuih2 manis ni...

Ada beberapa lagi kuih dalam list yang rasa nak buat: akok, kuih lipat....

Apapun, ni memang pengalaman yang tidak boleh dijual beli,
Anna Da Lady








Friday, May 30, 2014

Bila di negara orang

Hujan batu di negara sendiri, lebih baik dari hujan emas di negara orang!

"Homesick" masih terasa...masih terngiang-ngiang lauk pauk yang beraneka jenis terutama waktu lunch...ikan bakar, ulam-ulaman, masak lemak etc...Kadang-kadang diselang seli dengan makanan selain nasi, laksa, mi rebus, laksam...hmm, sedapnya!

Tapi, bak kata keluarga, kawan-kawan, "bertabahlah..jangan pikir yang takdak di sini"

Tapi, macam mana ye nak melencongkan fikiran ni? 

Ya Allah, berikanlah kekuatan,
Anna Da Lady

Monday, May 12, 2014

Taman Botani Putrajaya

Ahad petang semalam, percangan last minute, macam terasa je nak pergi berjalan-jalan makan angin dekat luar...

Akhirnya, Taman botani menajdi pilihan saya dan Mr F. Dengan suasana yang tidak terlalu panas, tidak terlalu mendung (alhamdulillah, semalam tak hujan), kami sampai di Taman ini dalam pukul 5 lebih, dengan membonceng motor :)

Mulanya, saya ajak Mr F pergi ke Taman tasik Shah Alam, sebab saya sangat terigin nak naik bot kayuh (jenis itik tu), tapi, Mr F cakap...

Mr F: ayang tahu ke jalan ke taman tasik tu?
Saya: Tahu..tapi tak berapa ingat..Hmm...

Mr F: Betul ke ingat?
Saya: Hmm, takpelah pergi ke Taman Botani je lah. (Ni sebab saya taknak tanggung risiko (makan langsat=sesat)

Mula-mula kami jalan sekitar Astana Morocco, di mana ramai orang buat photoshoot di sini..dari pasangan pengantin baru, pengantin perempuan sahaj, dayang-dayang etc...)

Pendek kata cantik jugak astana ni untuk dijadikan kenangan...

Lepas tu, kami naik bot pusing tasik putrajaya..satu kepala 10 hinggit..saya rasa, macam berbaloi jek!

sebab feel nya sangat mendamaikan!..lama betul tak naik bot, makan angin macam ni..N dapat lihat, different view kat putrajaya ni...

Lepas tu, kami berdua dok pasang angan-angan, nak 'beli' rumah tepi tasik, atau mana-mana pantai atau mana-mana kawasan berair, sebab kami berdua suka tengok 'water flow'..rasa damai sekali!

Moga impian kami ni terlaksana :)
Anna Da Lady

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails