Friday, June 7, 2013

Bila Puasa and Raya around the corner

"Amboi, awak...puasa pun tak lagik, terus teringat Raya?"

Hehe..Sebenarnya, saya sekarang ni dalam fasa untuk mempercepatkan waktu, sebab nak tunggu sampai bln 9 ni copet habis...Sebab, bulan 9 ni baru dapat jumpak Mr F balik :(

Jadi, kalau dah sampai Raya and asyik fikir pasal Puasa-Raya, maka, mesti rasa cepat je masa berlalu :)

Sekarang, pasal persiapan Puasa...

Teringat lagi, tahun lepas punya bulan Puasa..Kebanyakan hari berbuka di rumah, masak sendiri dengan bantuan Mr F. Hanya 2-3 kali je pergi bazar Ramadhan, sebab 'terasa' gatal nak tengok apa yang dijual kat situ :)

Then, pasal Raya pula..Tahun lepas Malam Raya and solat Raya semua di rumah MIL kat Ampang...Then, dalam pukul 10 pagi tu, terus pecut balik kampong saya pulak kat Kedah naik motor..Tapi konvoi 'sesuku' jalan dengan adik ipar sekeluarga naik kereta yang menghala ke Simpang Ampat dekat dengan Perlis.

Alhamdulillah, perjalanan balik smooth aje w/pun jalan agak sesak..Adik ipar memang sampai rumah mertua dia lambat. Ada kot tambah dalam 3-4 jam...Kesian dia

So, bila sampai je kampong, terus mengadap makanan yang mak saya sediakan...Hm, sedih je rasa, sebab mak saya tak buat sambal ikan bilis yang saya suka, habuan nak makan dengan masak lodeh...Huwaaaaaa

Sebab dia kata, kak ngah (yang balik Raya pertama kat kampong) request mintak buat sambal kacang...

Last-last, saya 'paksa' jugak mak saya buat..Akhirnya dapat! Wink Wink Wink..Hepi giler!

Jadi, TAHUN INI punya puasa dan raya, tanpa Mr F...Agak sedih..Sebab sudah terbiasa dengan ke'berada'an beliau...Tapi, takpe, masing-masing ada pengorbanan. Moga Allah lindungi da berkati tujuan perjalanan ini.

So, skang dok tengah fikir kuih-muih, kerepek2, and baju Raya untuk Raya ni...

Kerepek2 tu nanti nak pesan kat kawan..Sebab harga dia agak reasonable and sodap! So, kali ni takde la simpnan untuk Rumah sendiri..Just tempah untuk family kat kampong and keluarga mentua je.

Kuih-muih rasanya macam taknak je..Sebab saya bukan penggemar kuih muih ni sangat.

Baju Raya, tengah fikir kaler tema ni..Nak kena 'sohseh' dengan parents dulu, diaorang kaler ape...Tapi, selalunya baju-baju Raya ni anak2 yang belikan, jadi saya kena 'sohseh' dengan sisters dulu apa yang diaorang plan nak belikan...

Laters, baby...
Anna Da Lady










1 comment:

  1. sape jual kerepek..sedap ke? nanti kabar2 kan ye..hee

    ReplyDelete

Like this entry? Silala bagi komen...Thank you

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails