Saturday, November 8, 2014

Dari Jerman ke UK - bahagian 1

Ahamdulillah, dapat juga menjejakkan kai ke negara jiran Jerman,UK dengan menaiki Ryanair,penerbangan tambang murah di Eropah seperti AirAsia-tapi yang bagusnya takde langsung delay :)

Kami memulakan perjalanan dari rumah ke airport Dusseldorf Weeze dengan mengambil public transport. Walaupun flightnya pukul 7 pagi esoknya, tetapi disebabkan dekat sini kami bergantung harap kepada public transport dan ingin 'menjimatkan' duit belanja pengangkutan (untuk kami berdua as students Uni, pengangkutan awam adalah FREE sepanjang kawasan NRW), terpaksalah kami bergerak seawal pukul 9.45 malam dari rumah.

Tetapi yang lebih memenatkan, petang sebelum kami bertolak kami ada kelas bahasa Jerman di kawasan Essen, di mana kami perlu ambil 1 jam waktu perjalanan (tunggu dan naik train & bus dari Uni di Essen ke rumah). Memang agak bergegas, tapi Alhamdulillah baju-bajan semua sudah disediakan dan masuk dalam 1 cabin baggage dan 1 bagpack.

Ikut perancangan kami, sepatutnya sepanjang perjalanan ke airport tiada sebarang tiket yang kami beli..Tapi mungkin ada hikmah di sebalik semuanya...Terpaksa juga kami membayar satu teksi untuk kami dan satu lagi famili (jumlah:5 orang-4 dewasa dan 1 kanak-kanak) dengan bayaran 13 Euro sehala. Sebab 'leader' tunjuk jalan tertidur :) penat agaknya kawan tu....

Tapi, takpe..dapat jugak kami sampai di airport dalam pukul 12 tengah malam gitu. Memang ada je orang 'bermalam' di kawasan airport. Dapat jugak kami 2 port yang sesuai untuk meluruskan diri dan berbaring di atas kerusi yang disediakan. Dengan ada yang pakai kotnya, ada yang pakai selimut, sebab agak sejuk juga kawasan airport ni...

Alhamdulillah, dapatlah jugak merehatkan diri mata dan minda sebentar waaupun takdela seselesa mana beralaskan kerusi :)

Dan yang paling penting, ada ruang untuk kami bersolat di bawah tangga airport (agak terpencil) untuk kami bersolat subuh.

Nanti sambung cerita balik ye,
Anna Da Lady


No comments:

Post a Comment

Like this entry? Silala bagi komen...Thank you

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails